De Nederlandse Arbeidsinspectie lanceert een nieuwe campagne veiligheid rolsteigers om het werken met deze mobiele steigers veiliger te maken. Deze verplaatsbare constructies worden vooral gebruikt door beroepen zoals schilders, timmerlui en installateurs van zonnepanelen. Dit jaar voert de inspectie extra controles uit.
Ongevallen met mobiele steigers
Met 52 procent is vallen van hoogte veruit de meest voorkomende oorzaak van ongelukken in de bouwsector. Ook bij mobiele steigers doen zich geregeld incidenten voor, variërend van licht tot ernstig, zoals gevallen die meldingsplichtig zijn bij ziekenhuisopname of blijvend letsel. Werkgevers hebben de plicht om de kans op valgevaar zoveel mogelijk te verminderen.Volgens de Arbeidsinspectie ontstaan incidenten met mobiele steigers vaak doordat de gebruiksaanwijzing niet wordt nageleefd, het materiaal onjuist wordt toegepast of essentiële veiligheidsmaatregelen achterwege blijven. Zo kan een steiger instabiel staan en kantelen. Daarnaast verliezen mensen hun balans en vallen, bijvoorbeeld door ontbrekende leuningen of doordat ze aan de buitenzijde omhoog klimmen. Ook raken omstanders soms gewond door vallende objecten vanaf de steiger.
Handhaving bij risico’s
Bij dreigend (val)gevaar grijpt de Arbeidsinspectie in. Inspecteurs stoppen het werk als er ernstige risico’s zijn, zoals het ontbreken van leuningen. Een boete volgt onvermijdelijk wanneer er gevaar is en er toch wordt gewerkt. De hoogte van de sanctie hangt af van factoren zoals de omvang van het bedrijf en de inspanningen van de werkgever om incidenten te voorkomen. Bij afwezigheid van werkenden op de steiger kan een stillegging worden opgelegd.
Rode en groene labels
Een nieuw element in deze campagne is het gebruik van rode en groene labels om gebruikers van de steiger te informeren. Deze labels komen in actie als inspecteurs de eigenaar niet kunnen achterhalen. Een rood label markeert een onveilig opgebouwde steiger en waarschuwt de gebruiker, met vermelding van geconstateerde tekortkomingen, zoals ondeugdelijke verankering of overbelasting.Via een QR-code op het label komt men op de website van de Arbeidsinspectie, met tips voor het veilig opzetten en benutten van een steiger. Een groen label geeft aan dat de steiger correct en veilig is opgebouwd, als compliment aan de bouwer.
Nooit gevallen
De campagne, getiteld Da’s pas veilig, loopt heel 2025 en richt zich op alle vormen van werken op hoogte. De Arbeidsinspectie ziet toe op een gezonde, veilige en eerlijke werkwijze in de bouw- en onderhoudsbranche, en op hoe werkgevers dit op de lange termijn waarborgen. Een arbeidsongeval moet direct worden gerapporteerd bij ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden als gevolg van het incident.