Nieuwe versies BRL 6000 AB en Bijzondere Delen BRL 6000-01 t/m 08 bindend verklaard

sep 25, 2024

Bron: InstallQ: Op 10 juli jl. zijn de nieuwe versies van de “BRL 6000 AB Beoordelingsrichtlijn voor het InstallQ procescertificaat voor ‘Installaties’, Algemeen Deel”, en de Bijzondere Delen 01 t/m 08 voor elektrotechnische (01 t/m 03), gastechnische (04 t/m 06)  en leidingwaterinstallaties  (07 en 08) vastgesteld. In deze nieuwe versies zijn de verwijzingen naar het Bouwbesluit gewijzigd in verwijzingen naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wat betekent dit voor u als certificaathouder?

Het Bbl kent een apart hoofdstuk met eisen aan nieuwbouw en een apart hoofdstuk met eisen aan bestaande bouw. Dit heeft in de nieuwe versies van de BRL6000 geleid tot aparte verwijzingen naar nieuwbouw en bestaande bouw terug in de BRL’en. Op de werkwijze van gecertificeerde bedrijven heeft deze omzetting geen invloed. Zij moeten aan dezelfde eisen blijven voldoen.

Nieuw certificaat nodig
Om na 1 januari 2025 opgenomen te blijven in het register van erkende kwaliteitsverklaringen bij de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) is voor die datum een nieuw certificaat op basis van de nieuwe versie van de BRL6000 AB en de betreffende Bijzondere Delen nodig. InstallQ gaat er van uit dat bestaande certificaten administratief door uw certificatie-instelling, dus zonder controlebezoek, worden omgezet. InstallQ verwacht hiervan op korte termijn een bevestiging van de Raad voor Accreditatie.