Windows XP wordt langer geleverd.

MIAMI - Microsoft houdt het besturingssysteem Windows XP langer dan gepland op de markt. Producenten van wat Microsoft "uiterst goedkope PC's" noemt, kunnen het systeem nog tot 2010 installeren.

Dat heeft de Amerikaanse softwaregigant donderdagavond laten weten. Oorspronkelijk zou Windows XP vanaf juli dit jaar niet meer verkrijgbaar zijn. Dat was al een verlenging van de deadline die Microsoft eerder op januari 2008 had gesteld.

De opvolger van Windows XP, Vista, is al ruim een jaar op de markt. Microsoft wil graag dat iedereen op dat besturingssysteem overstapt, maar consumentenorganisaties zijn vaak niet te spreken over Vista.

Laptops

Volgens waarnemers wil Microsoft met het langer in de verkoop houden van Windows XP voorkomen dat concurrent Linux er met de markt voor lichte computers vandoor gaat. Veel goedkope pc's en kleine laptops hebben te weinig geheugen om het zware Vista te draaien. De Taiwanese computerfabrikant Asus installeert bijvoorbeeld op zijn budget-laptop Eee PC standaard Linux.