Werken tijdens de hitte

?De thermometer kan op een dak makkelijk vijftig graden halen. De beroepsgroep werkt ook veel met gasbranders, en dan ook nog op een zwart dak, dat warmte absorbeert.? Meteo Consult gaat onderzoek doen naar de warmte op daken. Die uitkomst wil de vakbond gebruiken om regels op te stellen. Er bestaat nu vrijwel geen wetenschappelijk materiaal over dit onderwerp.

Samen met asfalteerders zijn dakdekkers de eersten die aankloppen bij de FNV zodra het warm wordt. ?Het zweet staat ze de hele dag op de rug. Bovendien is er de werkdruk: een dak moet ?s avonds weer goed dicht zitten, dus wat begonnen wordt, moet ook worden afgemaakt.?

De gemiddelde dakdekker kan goed tegen warmte. ?Zo hebben velen geeneens last van de gasbrander, die ze vlak bij zich houden?, zegt Crombeen. Toch is het gevaarlijk werk omdat dakdekkers door de hitte bevangen kunnen raken en naar beneden zouden kunnen vallen. Daarnaast is het ongezond werk: wie veel aan de zon blootstaat, heeft een verhoogde kans op huidkanker, zo redeneert de FNV.

?En wat wij ook gek vinden is dat er wel voorwaarden bestaan voor personeel dat binnen werkt.? Ongelukken gebeuren niet veel ( exacte cijfers zijn niet voorhanden), maar toch wil de vakbeweging voorkomen dat er ongelukken met dodelijke afloop gaan plaatsvinden. Er bestaan wel afspraken over werken in de kou. ?s Winters mogen dakdekkers, net als andere mensen in de bouw, het werk neerleggen als de gevoelstemperatuur kouder is dan zes graden onder nul.

De volgende arbeidsovereenkomst voor de dakdekkersbranche wordt in april gemaakt. Het overleg vindt plaats tussen de FNV en branchevereniging Vebidak. Cees Woortman, directeur van Vebidak: ?Wij zetten meer in op preventie. Zet een petje op, gebruik zonnebrandcrme en trek een shirt aan als de zon hard schijnt. Wij zien ook meer in een tropenrooster (eerder beginnen met werken) dan stoppen.?