Vmbo'ers gelokt met geld en studie

Vmbo-scholieren die met school zijn gestopt of dreigen te stoppen, stappen met honderden tegelijk over naar gratis vakopleidingen, deels betaald door het bedrijfsleven, om al werkend alsnog hun diploma te halen.

In plaats van verveeld te worden door dagenlang theorie op school en het risico om daardoor zonder diploma te eindigen, kiezen ze ervoor via de opleidingstrajecten die het bedrijfsleven bedenkt meteen al geld verdienen.

Op 16-jarige leeftijd krijgen de vmbo'ers al 800 tot 1200 bruto per maand, maar als de opleiding eenmaal is afgerond, is het bruto maandsalaris al hoger dan dat van een startende academicus. Via een opleidingstraject van de grootste detacheerder in de bouw en techniek, DIT Bouw en Techniek, verdienen nu zeker tweehonderd door DIT-opgeleide vakmensen van gemiddeld 22 jaar een bruto maandsalaris van 2400 euro.

Een startende academicus verdient volgens de laatste cijfers van de WO-monitor 2350 euro. "Dat aantal groeit dit jaar naar 270 mensen. Bovendien krijgen ze in de bouw ook nog vijftig vrije dagen per jaar", zegt directeur Hans Rijpert van DIT Bouw en Techniek. "Niet voor niets groeit de animo enorm. De meesten van die jongeren willen niet in de klas zitten. Bij ons is in twee jaar tijd het aantal leerling-werknemers die wij in een opleidingstraject hebben, gegroeid van 240 naar ruim 450."

In plaats van vier dagen school en ??n dag praktijk, krijgen de leerling-werkers vier dagen werk en een tot anderhalve dag school. De motivatie moet daarom wel goed zijn. "Maar wij investeren enorm in begeleiding en dat werkt. Gemiddeld valt nu slechts tien tot vijftien procent uit", zegt Rijpert. De scholen zelf zien ook in dat het gat tussen een opleiding en de praktijk te groot was.

Een eerste experiment met een vakcollege in Roosendaal, waar ook DIT bij betrokken was, was zo succesvol, dat al na de zomer minimaal veertien scholen met 1200 leerlingen starten met het concept. Het vakcollege is een combinatie van vmbo en mbo en duurt in totaal zes jaar. "Bovendien zijn er nog tien scholen die interesse hebben en wellicht ook aankomend schooljaar al starten met de vakcolleges", zegt directeur Martin van Os van de werkmaatschappij vmbo-vakcolleges. "We hebben precies die groep vmbo-jongeren te pakken waar de uitval het hoogst is en die anders zonder diploma van school zou gaan.

In plaats van 40 procent uitval willen wij bewerkstelligen dat 90 procent met een vmbo-diploma van school gaat als gezel ?n zelfs doorgaat naar het mbo om daar meester te worden." Via het opleidingsfonds van de uitzendbranche, Stoof, gaat dit jaar tevens een opleidingstraject in de techniek van start waarbij schoolgeld, boeken en ook begeleiding in vrijwel alle gevallen door de uitzendbureaus ?n technische bedrijven worden opgehoest. Directeur Ardriana Stel: "We richten ons op de drop-outs. Jongeren die liever willen werken dan in de schoolbanken zitten, maar eigenlijk wel een diploma willen halen."