Versoepeling staatssteunregels stimuleert innovatie MKB

Het versoepelen van staatssteunregels voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie aan het midden- en kleinbedrijf is een flinke impuls voor de economie. Dat stelt MKB-Nederland in een reactie op de plannen van Europees commissaris van mededinging Neelie Kroes.

De eurocommissaris wil met de nieuwe regels ?het juiste innovatieklimaat? in Europa scheppen. Die maken het landen mogelijk steun te gebruiken ?niet als een defensief wapen om ineffici?nte bedrijven te beschermen of ondernemingen te beschermen, maar als aanvullend wapen voor groei en banen?.

Kroes maakte haar voorstel vandaag in Graz bekend aan de Europese ministers van economische zaken. Ze zegt op zich geen voorstander te zijn van staatssteun, maar als veelbelovende projecten niet van de grond vanwege gebrek aan geld of faciliteiten is subsidi?ring op zijn plaats.

MKB-Nederland pleit al geruime tijd voor versoepeling van de staatssteunregels. Circa 95 procent van het innovatiegeld gaat naar fundamenteel onderzoek, dat door universiteiten en andere kennisinstellingen wordt uitgevoerd. Bedrijven die nieuwe producten willen ontwikkelen, kunnen nauwelijks rekenen op subsidi?ring van de overheid. Dit zou de concurrentieverhoudingen verstoren.

Uit eerder onderzoek van MKB-Nederland is gebleken dat van de 40.000 bedrijven de helft niet toekomt aan innovatie. Het voornaamste knelpunt is de financiering. MKB-Nederland verwacht dan ook dat versoepeling van de staatssteunregels de ontwikkeling van nieuwe producten en daarmee de economie en werkgelegenheid een flinke zwengel kan geven.