Technicus wordt beter betaald dan academicus

Laaggeschoold technisch personeel dat begint met werken verdient inmiddels een hoger salaris dan starters op de arbeidsmarkt met een universitaire opleiding of een hbo-diploma. Dat blijkt uit salarisgegevens van grote branchepartijen, en een rapport van onderzoeks- en adviesbureau Hay Group over de starterssalarissen van hoogopgeleide werknemers.
Volgens gegevens van DIT Bouw en Techniek, de grootste detacheerder van technisch personeel in Nederland, verdient een goedgeschoolde 22-jarige loodgieter, timmerman of elektrotechnicus 2.400 euro bruto per maand. Dat is net iets meer dan de 2.350 euro die een academisch geschoolde starter volgens het rapport van Hay Group verdient.

De salarissen van laaggeschoold technisch personeel zijn volgens Hans Rijpert, directeur van DIT, de afgelopen jaren explosief gestegen. ?Alleen al dit jaar gaan de salarissen van onze werknemers met 6,5 procent omhoog. Dat lijkt veel als je het vergelijkt met de loonstijging van 3,5 procent bij de politie, maar voor deze branche is dat eigenlijk niets bijzonders.?

De stijging van de salarissen wordt vooral veroorzaakt door het grote gebrek aan goed geschoold personeel. Volgens schattingen is er tot 2010 een structureel tekort van zeventigduizend arbeidskrachten.

Dat tekort loopt de komende jaren waarschijnlijk verder op doordat veel ouder technisch personeel met pensioen gaat. Bovendien gaat een groot deel van de duizenden Poolse technische arbeidskrachten die nu veel werk voor hun rekening nemen, over een aantal jaren waarschijnlijk terug. De Poolse economie trekt aan en ook in Polen groeit de vraag naar technisch personeel.

Detacheringsbureaus doen ondertussen van alles om de enorme personeelstekorten op te vangen. Zo wordt er nauw samengewerkt met roc?s en andere scholen om ervoor te zorgen dat het niveau van de leerlingen beter aansluit op de eisen die de arbeidsmarkt aan ze stelt.

Een prettige bijkomstigheid van de hoge salarissen voor techneuten is dat steeds meer werknemers met een mbo-opleiding in de verleiding komen zich te laten omscholen. DIT alleen al heeft 450 jongeren in dienst die een stoomcursus techniek volgen en daarnaast werken.

Dat gebeurt in opleidingscentra die overal in het land worden opgericht. DIT heeft nu al twee van dit soort centra, in Rotterdam en Den Bosch, maar als het aan Rijpert ligt zijn dat binnen een jaar vijf centra.