Optimalisatie CV-systeem levert enorme besparing op gasverbruik

Noord-Nederland start project voor waterzijdig inregelen

De provincies Groningen, Drenthe en Frysl?n maken werk van duurzaamheid. Nog deze maand gaat het project Waterzijdig Inregelen Noord van start. Dit project heeft tot doel de komende twee jaar bij zeshonderd gebouwen in de noordelijke provincies het CV-systeem optimaal in te regelen. Gelijktijdig worden 200 installateurs opgeleid. CV-optimalisatie leidt tot een verbeterd comfort in gebouwen en verlaagt het gasverbruik met 15 procent!

Waterzijdig Inregelen (WZI), of beter CV-optimalisatie, is het juist instellen van regelingen, watertemperaturen en hoeveelheden water in het CV-systeem. Het comfort in een gebouw verbetert hierdoor aanmerkelijk en het gasverbruik neemt gemiddeld met 15% af. In bijna elk utiliteitsgebouw, van school tot kantoor, is het CV-systeem op deze manier te verbeteren. Het vergt in veel gevallen slechts een tijdsinvestering van een installateur en verdient zich dan ook binnen ??n tot drie jaar terug. Recent is veel ervaring opgedaan met het optimaal inregelen van CV-systemen. Deze kennis brengt WZI Noord in een scholingstraject over op installateurs.

Onlangs presenteerde SenterNovem de resultaten van onderzoek waarin becijferd is dat met het optimaliseren van CV-systemen in openbare gebouwen naar schatting jaarlijks 200 miljoen euro op de aardgasrekening bespaard kan worden. Dat komt overeen met een besparing van 450 miljoen m3 aardgas per jaar! Niet alleen openbare gebouwen, ook andere utiliteitsgebouwen zijn aan CV-optimalisatie toe. WZI Noord heeft tot doel deze markt voor CV-optimalisatie te ontwikkelen.

WZI Noord leidt tweehonderd monteurs op tot eind 2007. Op 17 januari 2006 vindt de aftrap van het scholingstraject plaats op het Drenthe College in Emmen. Het scholingstraject omvat praktijk en theorie van CV-optimalisatie, daarnaast komen duurzame energieopties en lage-temperatuur-verwarming in de scholing aan bod. Monteurs krijgen in kleine groepjes hands-on training. Ter afronding van het scholingstraject bewijst een monteur zijn inregelvaardigheden door in de praktijk een gebouw in te regelen.

De provincies Groningen, Drenthe en Frysl?n hebben samen met de noordelijke milieufederaties, Energieconvenant Groningen, UNETO-VNI en Opleidingsfonds OTIB aan de wieg gestaan van dit project. Kenteq en CV Tuning verzorgen het scholingstraject. BECO Groep is de projectmanager. SBK Projecten is betrokken bij de financi?le gang van zaken in dit project.

De werving van gebouwen vindt in eerste instantie via gemeenten en schoolbesturen plaats. De wervingsactiviteiten worden de komende tijd voortgezet en uitgebreid. Iedereen die ge?nteresseerd is kan gebouwen, zoals scholen en kantoorgebouwen, aanmelden voor deelname aan dit project.Noot voor de redactie:

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

De installatiebranche (goed voor een kwart van de omzet in de hele bouwsector) telt 12.300 bedrijven, die gezamenlijk een omzet realiseren van circa 12 miljard euro per jaar en werkgelegenheid bieden aan 120.000 personen. Van deze bedrijven zijn er 5.000 aangesloten bij UNETO-VNI en deze nemen 10 miljard van de totale omzet voor hun rekening.

De technische detailhandel bestaat uit winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur verkopen en onderhouden. Er zijn er zo'n 2.000 in Nederland, waarvan 1.900 aangesloten bij UNETO-VNI. De totale omzet van deze bedrijven bedraagt circa 8 miljard euro.

Voor nadere informatie:(Informatie en aanmelden bij BECO Groep: Mattijs Maris 06-51274490.)P? Stork

Persvoorlichter UNETO-VNI

079 ? 3250637 / 06-28454165

p.stork@uneto-vni.nl

www.uneto-vni.nl