Nederlandse bedrijven downgraden van Vista naar XP
Dat blijkt uit navraag bij twee van de grootste computerleveranciers van Nederland, HP en Dell.
Een woordvoerder van Dell Nederland zegt tegen Webwereld dat "in het merendeel van de gevallen" bedrijven teruggrijpen naar Windows XP. Dat komt voornamelijk doordat de meeste bedrijven op XP standaardiseren. Om de kosten te beperken willen zij voorkomen dat zij twee systemen tegelijkertijd moeten onderhouden, ondersteunen en patchen, meldt de pc-leverancier.
Naast de ongewenste 'dubbele standaard' speelt vooral bij kleinere bedrijven onervarenheid en koudwatervrees een rol. "Wat je vaak ziet is dat mensen nog moeten wennen aan Vista", zegt een woordvoerster van HP Nederland tegen Infoworld.nl, een zusterpublicatie van Webwereld. "Vooral de kleine bedrijven die geen eigen IT-afdeling hebben, schakelen liever terug naar Windows XP, dat ze gewoon beter kennen."
Nieuwe PC's met Windows worden standaard geleverd met Windows Vista. Maar de zakelijke licenties van Microsoft stellen klanten in staat om hun besturingssysteem te downgraden naar XP. Daarbij kunnen zij zelf een nieuwe besturingssysteem installeren, of de pc-fabrikant vragen om dit te doen. Daarbij kunnen bedrijven in de toekomst terug naar Windows Vista.
Olivier van Noort, product manager voor Windows Vista in Nederland, herkent zich vooral in het beeld dat Dell schept. "Een bedrijf kiest er niet voor om twee besturingssystemen naast elkaar te draaien," zegt Van Noort tegen Webwereld. "Dat pc's gedowngrade worden is op zich geen vreemd signaal. Migratie [naar Vista] is niet afhankelijk van wat er meegeleverd wordt, maar of het bedrijf klaar is om over te stappen naar de nieuwste technologie."
Verkoopcijfers
Er is veel kritiek op Windows Vista. De gerenommeerde onderzoeksbureaus Gartner en Forrester hebben de software omschreven als een mislukking. De verkooptrends van het programma zouden echter niet afwijken van de ervaringen bij eerdere introducties van nieuwe Windows systemen. Maar van het aantal verkochte zakelijke Vista-licenties blijft dus vooralsnog een significant deel in de kast liggen.
Microsoft startte eerder deze maand een Vista charme-offensief. Als onderdeel daarvan kregen Vista-sceptici in een blind onderzoek een 'nieuw' besturingssysteem, Mojave, te zien waar zij zonder uitzondering enthousiast op reageerden. Achteraf bleek het echter om Windows Vista te gaan. Microsoft heeft video's van het experiment op een speciale website geplaatst.
Wachten op Windows 7
Volgens sommige analisten bestaat het risico dat bedrijven Vista helemaal overslaan en wachten op Windows 7, dat in 2010 uit moet komen. Pijnlijk genoeg maakte Intel, vanouds toch Microsoft's getrouwe partner, onlangs bekend dat het voor intern gebruik deels Vista zal negeren. Onderzoeksbureau Forrester waarschuwde in april echter Vista niet over te slaan, omdat de alternatieven nog onvoldoende duidelijk zijn.
Microsoft stuurde Windows XP officieel met pensioen op 30 juni van dit jaar, nadat het besturingssysteem zeven jaar op de markt was.