Inspectie onderzoekt steigers

Ze letten daarbij vooral op veilig gebruik van mobiele rolsteigers. Overtreders krijgen bij ernstig gevaar direct een boete opgelegd. De onaangekondigde bezoeken van de Arbeidsinspectie zijn noodzakelijk omdat bij eerdere controles is gebleken dat veel aannemers het niet zo nauw nemen met de veiligheid van steigers.

De inspecteurs kijken vooral bij panden die gerenoveerd of verbouwd worden en waar bouwvakkers bezig zijn met slopen, metselen, timmeren, stukadoren, schilderen, dakdekken of isoleren.

De bouw is volgens de Arbeidsinspectie nog steeds koploper als het gaat om ongelukken op het werk. "Vallen is een van de belangrijkste oorzaken, vaak met ernstige verwondingen tot gevolg of zelfs met dodelijke afloop. Boosdoener is vaak het verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen", aldus een woordvoerder. De afgelopen jaren vielen er enkele honderden gewonden en minstens tien doden. Bij vergelijkbare bliksemacties in 2006 en 2008 deelde de inspectie bij elkaar zo'n honderd boetes uit voor verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen. In 300 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd.