Illegale arbeid in de bouw bijna gehalveerd

Een jaar eerder ging het nog om 30 procent.

De Arbeidsinspectie ziet al een aantal jaren dat illegale arbeid in zijn algemeenheid afneemt.

Maar de inspectiedienst noemde dinsdag bij publicatie van de cijfers uit de bouw de daling in deze sector ''spectaculair''.

Landelijk gemiddelde

De bouw zat in 2008 met 18 procent nog wel iets boven het landelijk gemiddelde. Vorig jaar constateerden inspecteurs bij 16 procent van de in totaal ongeveer 10.000 controles dat werkgevers in de fout gingen met vreemdelingen, tegen 18 procent in 2007.

Net als in veel andere sectoren schrijft de Arbeidsinspectie de daling in de bouw toe aan het toenemend aantal controles en de hoge boetes.

Ook maakt het veel uit dat voor veel Oost-Europese werknemers, zoals Polen, sinds 1 mei 2007 geen werkvergunning meer nodig is om in ons land te komen werken. Voorheen kwam een groot deel van de illegale werknemers uit een van deze nieuwere lidstaten van de Europese Unie.


Bulgarije

In 2008 kwam het illegale personeel vooral uit Bulgarije en RoemeniŽ. Voor werknemers uit deze EU-landen geldt nog wel een vergunningsplicht.

Verder ziet de Arbeidsinspectie dat steeds meer werkgevers de regels proberen te omzeilen door Bulgaren en Roemenen als zelfstandige zonder personeel (zzp) in te huren.

Maar deze werkgever krijgt alsnog een boete als inspecteurs constateren dat er sprake is van een schijnzelfstandige, omdat de zzp'er feitelijk als werknemer wordt ingezet.