Helft bedrijven werkt gevaarlijk met heftrucks

De controleactie was ingezet, omdat volgens de Arbeidsinspectie de afgelopen tijd te veel ongelukken gebeurden met heftrucks in magazijnen; bij handels- en transportbedrijven. Gemiddeld vallen bij het werken met heftrucks vijf doden per jaar en komen 1700 slachtoffers op de spoedeisende hulp terecht.

Uit de tussenstand van de controles bij bijna vierhonderd bedrijven blijkt dat de inspectiedienst in 56 procent van de gevallen in actie moest komen. Vaak is er een groot risico op een aanrijding, omdat werkgevers bij de inrichting van een magazijn geen aparte routes voor heftrucks, voetgangers of ander verkeer maken. In een derde deel van de gevallen worden voetgangers aangereden.

Tijdens een congres in Amsterdam woensdag moeten bedrijven beter bewust worden gemaakt van de risico's met heftrucks op de werkvloer. Stichting Consument en Veiligheid organiseert het congres 'Veilig werken met heftrucks' in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de Arbeidsinspectie onder valt.

Ondernemersorganisatie EVO is het met de conclusies van het onderzoek eens. ?De Arbeidsinspectie constateert terecht dat er ruimte voor verbetering is. De werkgever moet medewerkers die met de heftruck werken regelmatig laten nascholen. Daarnaast moeten bedrijven niet alleen naar de bestuurder van de heftruck kijken, maar ook in kaart brengen hoe het magazijn is ingericht. Een overzichtelijke werkplek verkleint het risico van ongelukken drastisch.