Google lanceert eigen internet- browser

Google heeft dinsdag een eigen internetbrowser gelanceerd: Chrome. De softwarefabrikant opent daarmee de aanval op zijn grootste concurrent Microsoft.
De nieuwe browser, die sinds gisteravond negen uur is te downloaden, is Google?s antwoord op de stormachtige ontwikkeling die het internet de laatste jaren heeft doorgemaakt. Volgens Anders Sandholm, productmanager bij Google en nauw betrokken bij de ontwikkeling van Chrome, voldoen bestaande browsers als Microsofts Internet Explorer niet meer aan de eisen die nieuwe multimediale toepassingen - zoals videosite YouTube - stellen. ?Het internet heeft de browsers ingehaald.?
Google bouwde de programmatuur voor Chrome van de grond af op. Volgens Sandholm is Chrome daarmee sneller en stabieler dan bestaande alternatieven. De grootste stap voorwaarts is de mogelijkheid verschillende processen volledig onafhankelijk van elkaar te laten verlopen. Zo zou de browser niet crashen als ??n van de op een bepaald moment openstaande internetpagina?s vastloopt.
Dat Google juist nu met de nieuwe browser komt, is niet toevallig. Microsoft lanceerde vorige week een nieuwe versie van Internet Explorer, die het voor de gebruiker mogelijk maakt informatie over bezochte websites af te schermen. Een tegenvaller voor Google, dat deze privacygevoelige gegevens gebruikt voor de verkoop van advertenties.
Momenteel is Microsoft met een marktaandeel van rond de 75 procent nog altijd de grootste speler op de browsermarkt. Wel verloor de softwaregigant de afgelopen jaren marktaandeel aan Firefox. Die eveneens gratis browser heeft wereldwijd nu ongeveer 19 procent van de markt in handen.
Er is Google veel aan gelegen een sterke positie op de browsermarkt te verwerven. Met Mozilla, het bedrijf achter Firefox, onderhoudt de zoekgigant nauwe banden. De programmeurs van beide bedrijven werken samen. Daarnaast is de zoekmachine van Google ge?ntegreerd in Firefox. In ruil daarvoor deelt Mozilla in de advertentie-inkomsten die Google daarmee genereert. Onlangs besloten beide bedrijven deze overeenkomst in ieder geval tot 2011 voort te zetten.
In tegenstelling tot Internet Explorer is Chrome open-source, wat betekent dat de code - net als bij Mozilla Firefox - vrij toegankelijk is. Particuliere programmeurs kunnen op die manier helpen om Chrome beter te maken. ?Openheid is voor Google essentieel?, aldus Sandholm.