Faillissementen bouwbedrijven verdubbeld

Gemiddeld moeten op dit moment in de bouwsector 116 bedrijven per maand de deur sluiten ofwel ruim vijf bedrijven per werkdag. Opvallend is dat zowel de allerkleinste als de grotere ondernemingen klappen krijgen. Bleven de grotere bedrijven voorheen nog wel gespaard, op dit moment in de crisis kunnen ook de wat grotere bedrijven (tussen 50 en 200 werknemers) het soms niet meer bolwerken. Van alle failliete bedrijven behoort overigens ongeveer 45 procent tot kleinere eenmanszaken of BV?s.

De bouwsector is al vele jaren een faillietgevoelige sector. Door de enorme concurrentie kunnen bedrijven vaak alleen het hoofd nog boven water houden door een zeer kleine winstmarge te berekenen. Talloze bedrijven maakten nog slechts 2 tot 5 procent winst, soms op grote projecten. Tijdens de vroegste periode van de crisis (september 2008 ? 2009) daalden deze lage winstmarges nog eens waardoor velen zonder winst of verlies doorwerkten. Nu vele projecten zijn afgeblazen, vertraagd of uitgesteld en de crisis maar aanhoudt, lukt het veel bedrijven niet langer om zonder enige reserve door te blijven draaien. Tijdens de eerste crisisjaren (2008 ? 2010) werd er door sommige bouwbedrijven nog gedraaid op een eerder gevulde orderportefeuille. Deze pot raakt nu bij menig bedrijf leeg.

Hoewel overheden (lokaal en Rijk) beloven om bouwwerken naar voren te halen, lijkt dit niet altijd te lukken. Hierbij gaat het dan met name om wegenaanleg en wegenherstel. Daarnaast lukt het veel overheden niet om de nodige procedures te versnellen. In de woningbouw treedt de komende jaren naar verwachting een flinke vertraging in de nieuwbouw van woningen op.