Duizenden ondernemers boos over Verpakkingenbesluit

Vele duizenden ondernemers hebben bij MKB-Nederland woedend gereageerd op het nieuwe Verpakkingenbesluit. De koepelorganisatie heeft daarom staatssecretaris Van Geel (Milieu) verzocht de regeling met dertien weken uit te stellen. Ook moeten kleine ondernemers niet opdraaien voor de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal.

Ruim 400.000 ondernemers hebben op 10 maart van Van Geel een brief ontvangen over het verpakkingenbesluit, dat sinds 1 januari van kracht is. De nieuwe regeling houdt in dat bedrijven de kosten moeten betalen voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval van producten die zij op de markt brengen. Ook moeten ondernemers opgeven hoeveel verpakkingen zij gebruiken en dit rapporteren.

De brief van Van Geel roept meer vragen op dan antwoorden, aldus MKB-Nederland. Dakdekkers, binnenvaartschippers en schilders hebben feitelijk niets met de regeling te maken, terwijl ze wel de brief van de staatssecretaris hebben ontvangen. Ook begrijpen ondernemers niet dat ze worden opgezadeld met een nieuwe regeling, terwijl het kabinet de mond vol heeft van deregulering en lastenverlichting.

MKB-Nederland heeft vandaag een reactie gestuurd naar de staatssecretaris. Ondernemers met kleine hoeveelheden verpakkingsafval moeten worden vrijgesteld van het Verpakkingenbesluit, vindt de koepelorganisatie. Het gaat bijvoorbeeld om een kledingzaak die op jaarbasis zeshonderd plastic tasjes meegeeft aan de klant of een bloemist die enkele rollen papier en folie gebruikt. Ook wil MKB-Nederland dat de controle op de regeling wordt uitgesteld tot januari 2007.


Brief Verpakkingen MKB-Nederland.pdf