Dakdekkers in zwaar weer

Ook voor het volgend jaar zijn de vooruitzichten niet veel beter. Ruim de helft (56 procent) van de dakdekkers denkt dat het netto bedrijfsresultaat in 2010 zal dalen.

In de jaren tot 2008 was er nog sprake van een stijgende lijn in de verwachte omzetontwikkeling. In 2007 verwachtte 57 procent van de dakdekkerbedrijven een stijging van de omzet.

Omzet

Maar de economische neergang heeft de dakdekkers hard getroffen. Over het lopende jaar verwacht nog slechts 22 procent van de bedrijven een plus in de omzet te realiseren.

De verschillen in omzetontwikkeling bij platte daken, hellende daken of rietdekkers zijn verwaarloosbaar, aldus het rapport. De recessie is voelbaar over de hele linie.

Lichtpuntjes

Ondanks de recessie zijn wel enkele lichtpuntjes te bespeuren. Zo zit er groei in het gebruik van kunststof dakbedekkingen, mede als gevolg van regelgeving op het gebied van de brandveiligheid.

Ook is er meer vraag naar duurzaam bouwen, ge´ntegreerde energiewinning op daken en groendaken. Aan het onderzoek deden tweehonderd dakdekkersbedrijven mee.