CV onderhoud en erkenningen


'Erkende bedrijven' moeten koolmonoxidevergiftiging voorkomen


Om slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, mogen alleen 'erkende bedrijven met vakbekwaam personeel' straks nog cv-ketels en warmwatertoestellen aansluiten en onderhouden.


Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) gericht aan de Tweede Kamer. Ook buizen voor lucht- en rookgastoevoer mogen door erkende bedrijven worden geïnstalleerd. Jaarlijks sterven tien mensen aan vergiftiging door koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding in geisers, gasfornuizen, gaskachels en cv's.


De maatregel, die vanaf 2019 van kracht wordt, zal de installatie van een cv-ketel eenmalig 2% (ongeveer €45) duurder maken. Het onderhoud zal jaarlijks €4,50 meer kosten.


De tijd tot 2019 is nodig om erkenningsregelingen op te zetten, monteurs bij te scholen en kwaliteitsbewaking door bedrijven te verbeteren. In Nederland zijn ongeveer 18.000 installatiebedrijven actief met 34.000 monteurs. Daarvan zijn 12.000 bedrijven eenmanszaken.

Het lijkt in ieder geval een begin van het einde van de vrije marktwerking op technisch gebied. Het is natuurlijk wel de vraag of onderhoud ook verplicht wordt, want anders worden er alleen eisen gesteld aan werkzaamheden die toch al werden uitgevoerd (en blijven niet onderhouden toestellen een risico).

In dit artikel is informatie gebruikt van FD.NL