Bouwpensioenfonds gedupeerd door vastgoedfraude

Pensioenfonds voor de bouw BPF Bouw is gedupeerd in de vastgoedfraudezaak. Het fonds heeft rekeningen betaald die de verdachten stuurden voor de ontwikkeling van de Coolsingeltoren in Rotterdam. Het betrof rekeningen voor werkzaamheden die nooit zijn uitgevoerd. De schade bedraagt twee ? drie miljoen euro.
Een woordvoerder van het pensioenfonds bevestigt dinsdag berichtgeving hierover van de Volkskrant, die een vertrouwelijk justitiedossier zegt te hebben ingezien. Justitie doet onderzoek naar de bouw van de Coolsingeltoren, een woontoren van meer dan tweehonderd meter hoog die nog moet verrijzen in het centrum van de Maasstad. De verdachten van de vastgoedfraude waren betrokken bij de ontwikkeling van het gebouw.
Als de fraude wordt bewezen, wil het fonds de schade verhalen op de verdachten. Dick van Hal, de nieuwe directeur van BPF Bouwinvest, dat verantwoordelijk is voor de vastgoedbeleggingen van het fonds, laat weten geschrokken te zijn van het onderzoek van justitie. Het pensioenfonds is volgens hem geen verdachte in de zaak.
Of de bouw van de Coolsingeltoren in gevaar komt, is onduidelijk. Het definitieve besluit over de bouw moet in november worden genomen.
De vastgoedfraude kwam vorig jaar aan het licht. Hoofdverdachte is Jan van V. De voormalig directeur van Bouwfonds zou tussen 1998 en 2007 miljoenen euro's in eigen zak hebben gestoken. Bouwfonds, de grootste projectontwikkelaar van Nederland, zou hierdoor 85 miljoen hebben verloren.
BPF Bouw is niet het eerste pensioenfonds dat is betrokken bij de vastgoedfraude. Het pensioenfonds van Philips zei eerder voor 150 miljoen euro schade te hebben geleden.