Bore-out is kapot gaan van verveling

Bore-out

Te veel of te moeilijk werk zorgt voor stress en dat is niet goed voor de gezondheid en noemt u een burn-out. Maar wist u dat een gebrek aan uitdaging in uw werk bijna dezelfde gevolgen kan hebben? Dit noem je dan een bore-out, het kan voorkomen bij mensen die zich op hun werk vervelen en/of vaak langdurig onder hun kunnen werken.

Ruim 15% van de werknemers in Nederland vervelen zich en slijten hun dagen met expres langzaam werken, regelen van privé zaken en aftellen naar het einde van de werkdag. Dit komt door te weinig werk, te eenvoudig werk of een verkeerde baan hebben, hier kunnen ze dus letterlijk ziek van worden.

Hoe een bore-out te herkennen

De elementen onderbelasting, verveling en desinteresse kunnen alle drie leiden tot een bore-out. Wie geen uitdaging in zijn werk vindt, gaat zich vervelen en verliest uiteindelijk zijn interesse. Zit u af en toe te navelstaren of vouwt u wel eens een papieren vliegtuigje onder werktijd, dan hoeft dat natuurlijk niets te beteken. Uiteindelijk kan alleen een deskundige zoals een psycholoog vaststellen of u lijdt aan een bore-out. Maar deze vragen kunnen u vast een idee geven of u risico loopt:

- Bent u ontevreden over uw werk?
- Bent u van menig dat u werkzaamheden zinloos zijn?
- Heeft u weinig interesse in uw werk?
- Bent u ervan overtuigd dat u uw taken in veel minder tijd zou kunnen doen?
- Verveelt u zich op uw werk?
- Voelt u geen uitdaging in uw werkzaamheden?
- Doet u soms alsof u het druk heeft?
- Regelt u privézaken op uw werk?
- Bent u vaak moe en lusteloos ook al heeft u helemaal geen drukke dag gehad?
- Wilt u eigenlijk van baan veranderen, maar durft u niet?

Kunt u vier of meer vragen met ?ja? beantwoorden, dan ligt er mogelijk een bore-out op de loer.

Wat kan er aan gedaan worden?

Een bore-out is makkelijker te behandelen dan een burn-out. In samenspraak met de werkgever kunnen de oorzaken worden weggenomen. Meer werk of het veranderen van werkpatronen is vaak de beste therapie. Het is dus belangrijk om aan de werkgever aan te geven een probleem te hebben.


Op zoek naar een uitdagende baan bij een bedrijf met ambitie? Bekijk onze vacatures.