Arbeidsinspectie onderzoekt dodelijk ongeluk kaasfabriek

De Arbeidsinspectie begint vandaag met het onderzoek naar het dodelijke ongeluk bij DOC Kaas in Hoogeveen. Een 44-jarige medewerker overleed maandag, nadat hij was bedolven onder duizenden kilo's kaas.

Personeel van DOC Kaas aan de Stroom in Hoogeveen heeft gisteren het werk hervat na het tragische ongeluk van maandagmorgen. Een 44-jarige werknemer uit Noord-Sleen werd in het pakhuis op het Logistiek Centrum Hoogeveen nabij de A28 bedolven onder duizenden kilo's kaas, opgeslagen in kisten. De man overleed ter plaatse.

Directeur Jannes Oosterveld spreekt zijn waardering uit over de hulp van politie, brandweer, ambulancepersoneel en Slachtofferhulp. De collega's werden opgevangen en spraken met de hulpverleners over het ongeluk. "Deze mensen hebben zich op een perfecte manier over de medewerkers ontfermd."

In het pakhuis werd het werk na het ongeluk meteen stilgelegd. Een dag later is de productie weer op gang gekomen. Het bedrijf, zegt de DOC-directeur, geeft de naaste collega's van het verongelukte slachtoffer alle tijd om het tragische voorval te verwerken. "Wie nog niet aan de slag wil, hoeft dat ook niet."

Slachtofferhulp, zegt regiodirecteur voor Noord-Nederland Arjan Kootstra, blijft de komende tijd de aangeslagen medewerkers bijstaan. "We hebben maandag foldermateriaal uitgereikt en de medewerkers verteld wat na een tragisch incident op hen kan afkomen", zegt Kootstra. "Een dodelijk bedrijfsongeluk heeft een enorme impact op een onderneming en haar personeel. Dat je daarvan een nacht of twee wakker ligt, is volstrekt normaal."

Friesland Foods in Meppel heeft net als de Hoogeveense kaasfabriek opslagruimten voor kaas. Het bedrijf wil niet uit de doeken doen welke veiligheidvoorschriften voor zijn kaaspakhuizen gelden. Dat zegt perswoordvoerder Rob van Dongen: "Het is niet gepast om op de kwestie in te gaan."