'Sloopbonus ook voor bestelbus'

Om enerzijds de kwakkelende economie te stimuleren, anderzijds om de luchtvervuiling in ons land tegen te gaan lanceerden enkele lobby-organisaties onlangs een voorstel voor een 'slooppremie' voor oudere dieselauto's. Zeker nu zo'n maatregel onlangs in Duitsland werd ingevoerd : particulieren krijgen daar 2500 euro voor hun oude auto, mits ze daar een nieuwe(re) auto voor terugkopen. De oude dieselauto's hebben vaak geen roetfilter en stoten daarom erg veel fijnstof en CO2 uit.

Maatregelen
Vervoerdersorganisatie EVO breekt nu een lans over de oudere bestelbus van het MKB. De organisatie noemt met name schilders- en loodgietersbedrijven, en verbindt de uitstootproblematiek met maatregelen die op dit moment in verschillende steden in voorbereiding zijn om 'vieze' auto's uit de binnenstad te weren.

Metro
EVO vindt dat ook of juist MKB-bedrijven voor een slooppremie in aanmerking zouden moeten komen. Loodgieters hebben immers geen keus: ze kunnen moeilijk hun bus buiten de stadsgrens laten staan en met al hun gereedschap in de metro stappen op weg naar de klus.